Telefon: 94/594144 | Email: somogyi@kormend.hu

Német nyelv

A nyelv tanításának és tanulásának alapvető célja a használható nyelvtudás megszerzése. A hangsúlyt a hatékony kommunikáció képességére és nem a passzív tudásra helyezzük.
Ezért olyan tankönyveket választunk, amelyek témáikkal, szókincsükkel, a hallás utáni megértésre, utasításokra épülő feladataikkal a gyerekek tevékenységét, a beszédértést segítik. A színes fotók nemcsak esztétikai, hanem funkcionális szerepet is betöltenek, szóbeli nyelvvizsgák képleírásos feladataihoz is jól szolgálnak.

Mivel a használható nyelvtudás megszerzése a célunk, évente több alkalommal is szervezünk 1 és 2 napos kirándulásokat Ausztriába, illetve egy hetes táborban (Lackenhof) is kipróbálhatták már tanulóink német nyelvtudásukat.

A bécsi kirándulások során nemcsak az adventi fényekben pompázó fővárost csodálhatják meg diákjaink. Rendszeresen visszük tanítványainkat a Természettudományi Múzeumba (Naturhistorisches Museum), ahol pl. az eredeti Villendorfi Venus szobrocskát láthatják gyermekeink, vagy a Képzőművészeti Múzeumba (Kunsthistorisches Museum), ahol a mi Munkácsy Mihályunk által festett mennyezeti freskót csodálhatják meg számos egyéb értékes látnivaló között. Bécs más látványosságait – Schönbrunn, Stephansdom, Graben, Kärtnerstraße, Rathaus,ChristKindlmarkt – is megismerhetik tanulóink. A Práter vagy a Fertő-tó melletti Märchenpark, mesepark játékos, örömteli hétvégi kirándulások célpontjai. Sok élményt nyújtanak Graz nevezetességei, Karintia tartomány tájai, Klagenfurtban a Landeshaus, a Neuer Platz, MINIMUNDUS makettjei és a Wörthi – tó szépsége.

Iskolánkban hangsúlyos szerepet kap az arra alkalmas, kompetens tanulók nyelvvizsgára történő felkészítése. 1993 óta tesznek tanítványaink német nyelvből alapfokú szóbeli nyelvvizsgát. Néhány különösen tehetséges diákunk középfokú szóbeli nyelvvizsgával fejezte be az általános iskolát.

Részt veszünk tanulmányi versenyeken, országos levelező vetélkedőkön.

Nyelvi labor, informatikai tantermek, képzett, felkészült tanárok segítik a tanulókat az idegen nyelv sikeres elsajátításában.

Célunk tehát, hogy a nyelvi órákon a tanulás-tanítási folyamat és annak eredménye pozitív legyen, tanulóink kompetensé váljanak az idegen nyelvhasználat, a beszéd területén.

Archívum